a64c8c34-af9d-4f1a-80b4-bd77e7a5d6c5,bbcb6f45-2151-469a-a79d-aec1a539effd

What's new

living
14 april 2018

Een goed plan ontwikkelen wij niet alleen, maar met de buurt.

Ruim een jaar werkten buurt en Ingenious Living samen aan een plan voor nieuwbouw op de plaats van het voormalig Groene Kruisgebouw aan de Julianalaan. Een plan van veertien appartementen met een uitstraling en afwerking waar de buurt blij mee is.

Een eerder plan uit februari 2017 is snel vergeten, wanneer zich bij Ingenious een betrokkenen groep buurtbewoners meldt om mee te denken over nieuwbouw, die past in de lommerrijke buurt. Ook de Vereniging voor Dorp & Natuur Amerongen-Leersum is betrokken bij de werkgroep. Lilian de la Mar is een van de buurtbewoners, die zich ruim een jaar heeft ingezet. ,,We hebben een hoop onderzoek gedaan en het waren intensieve sessies met de projectontwikkelaar, maar we zijn als buurt erg blij dat er serieus naar ons is geluisterd, en heel tevreden met wat er straks gebouwd gaat worden."

Het oorspronkelijk plan van 22 huurappartementen in de sociale sector voor een woningcoöperatie, werd in samenspraak omgebogen in een project met 14 woningen in de vrije sector, waarvan 35% sociaal (5 stuks). ,,Veel beter in verhouding gezien de demografie van de directe omgeving, waar al sociale huurwoningen staan", aldus De la Mar.

De werkgroep heeft geïnventariseerd wat er leefde in de buurt qua verkeersveiligheid, parkeerproblematiek e.d. en dit puntsgewijs en zonder emoties met ons doorgesproken. Zo kregen wij een veel beter beeld. De verandering van de rijbaan ging daarmee bijvoorbeeld van tafel. En ook kwam er een ander dak zodat de bezonning van de omringende woningen verbeterde ten opzichte van het eerdere plan. Om de privacy te verhogen hebben we ramen anders gepositioneerd, komen er schermen op de balkons en voegen we erfafscheidingen en heggen toe in diverse hoogten. Door de open en positieve houding van de buurt, zijn wij bereid geweest tot het minimale te zakken qua aantal woningen. Wederzijds respect was de basis van het traject, zodat er nu geen verliezers zijn.